Wij zetten ons in voor het algemeen belang

Contact

Lijst Babijn
Bakkersstraat 59
4501 RB Oostburg
Tel. : 0117 452945
E-mail : info@lijstbabijn.nl

  Interact Network 2022

Drugs: Growshop vaak spil in wieteconomie (PZC 11-06-2005)

Growshops vaak spil in wieteconomie

 

door Theo Haerkens

DEN HAAG - Growshops, de leveranciers van kweekartikelen voor hennepplantages, zijn vaak de spil van de wietproductie. De eigenaren vervullen een tot nog toe onderschatte rol in de productie van de softdrug.

Ze geven vaak leiding aan criminele organisaties. De shops leveren niet alleen kweekapparatuur en (verboden) stekjes, maar zetten ook nieuwe hennepplantages op en nemen de oogst af, die in koffieshops aan de man wordt gebracht. Dit blijkt uit onderzoek van Peter Klerks en Nicolien Kop van de Nederlandse Politieacademie naar criminele patronen in een niet met name genoemde middelgrote Nederlandse stad.

In het rapport De Analyse van Criminele Infrastucturen schrijven zij dat een groot deel van de hennepplantages in ons land door geoliede organisaties worden opgezet. ’Grote jongens’ in de hennepteelt hebben zelfs scouts in dienst die zoeken naar geschikte plekken voor nieuwe plantages.

Daarbij moet worden gedacht aan tijdelijk leegstaande panden, maar ook aan kamers bij huisjesmelkers en zolders bij particuliere verhuurders. „De patronen die wij ontdekten herken ik in Amsterdam, maar ze zijn ook in andere steden gesignaleerd“, licht Klerks toe. „Zakenlui investeren hun geld waar het lucratief is en zijn daarbij niet al te scrupuleus. Hennep is een product met weinig risico en een hoog rendement.“

Niet zelden zijn er dwarsverbanden met andere takken van de criminaliteit: illegale verkoop van vuurwerk, de handel in cocaïne en de productie van xtc. Snel verdiend geld uit de cannabiseconomie wordt gebruikt om deze dure en eveneens lucratieve bronnen van inkomsten op te zetten. De handel in vuurwerk vergt weinig kennis, maar wel veel geld voor inkoop van vuurwerk. De pakkans is gering en de winst is vergelijkbaar met die van handel in hard drugs. In dit alles speelt de growshop een centrale rol. De onderzoekers signaleren dat in bepaalde wijken van de onderzochte stad meer plantages zijn dan elders. Ze brengen die in verband met de aanwezige growshop. „Over deze ondernemer in agrarische innovatie zijn zo veel signalen gevonden, dat betrokkenheid bij het exploiteren van kwekerijen alleszins aannemelijk is“, aldus het rapport.

En growshop uit de onderzochte stad leverde niet alleen legale benodigdheden (zoals kunstmest) voor hennepkwekerijen, maar hield zich ook over een langere periode zelf bezig met het inrichten en exploiteren van hennepkwekerijen en het opkopen van de oogst. Een andere indicatie voor betrokkenheid van de growshops is dat plantages vaak op dezelfde manier zijn opgezet. GPD

(PZC d.d. 11-06-2005).