Wij zetten ons in voor het algemeen belang

Contact

Lijst Babijn
Bakkersstraat 59
4501 RB Oostburg
Tel. : 0117 452945
E-mail : info@lijstbabijn.nl

  Interact Network 2022

Electronische Identiteitskaart (01-02-2005)

België koppelt id-kaart aan MSN Messenger
WebWereld, dinsdag 1 februari 2005, door Edwin Feldmann

De nieuwe elektronische identiteitskaart die in België wordt verstrekt, wordt geïntegreerd met MSN Messenger van Microsoft.

"Op die manier zetten Microsoft en de Belgische overheid samen de stap naar een nieuw, veiliger internet." Met deze woorden kondigden Bill Gates en de Belgische minister van Informatisering Peter Vanvelthoven dinsdag hun samenwerking aan.

De nieuwe identiteitskaart ( eID ) stelt burgers in staat online toegang te krijgen tot het elektronisch loket van de gemeente, overheid en talrijke toepassingen van openbare of privé-instellingen en ondernemingen. Ook kunnen online veilige betalingen worden verricht en documenten en e-mails elektronisch worden ondertekend.

De eID-kaart zal chatten veiliger maken omdat chatruimtes alleen toegankelijk worden gemaakt voor mensen die zich met zo'n kaart hebben geïdentificeerd, stelt de Belgische overheid. Op die manier kunnen kinderen in bepaalde chatrooms worden geweigerd. De Belgische Federal Computer Crime Unit (FCCU) moet hierop toezien.

"Ik overdrijf niet als ik zeg dat de Belgische overheid en de ict-sector vandaag een historische stap zetten naar een nieuw, veiliger internet", aldus een minister die er trots op is dat België 'zo'n voortrekkersrol in de wereld speelt'.

Gekraakt

De kaart is voorzien van een 'zeer sterk beveiligde sleutel die niet gekraakt kan worden', aldus Vanvelthoven. "Als iemand een eID-mail stuurt, weet de ontvanger zeker dat het van die persoon komt en van niemand anders."

Om de eID te kunnen gebruiken, is een kaartlezer nodig. Dit is een klein apparaatje dat op de seriële poort of usb-poort aangesloten kan worden.

Wanneer de integratie van e-ID met MSN Messenger een feit is, kon Bill Gates nog niet zeggen. Microsoft onderzoekt nog hoe de elektronische identiteitskaart geïntegreerd kan worden met Office-programma's.

De eID-kaarten zijn verplicht en zullen eind 2009 aan iedereen van twaalf jaar en ouder worden overhandigd. In totaal gaat het om de uitgifte van acht miljoen kaarten.