Wij zetten ons in voor het algemeen belang

Contact

Lijst Babijn
Bakkersstraat 59
4501 RB Oostburg
Tel. : 0117 452945
E-mail : info@lijstbabijn.nl

  Interact Network 2022

Globale opwarming? (24-01-2006) IJzige koude waart door Europa.

IJzige koude waart door Europa

Door Thomas Verfuss  PZC d.d. 24-01-2006


DEN HAAG - IJzige kou houdt grote delen van Europa in een wurggreep. In het oosten zijn sinds het weekeinde tientallen doden gevallen. Op sommige plaatsen waar min 30 graden is gemeten, is het in twintig jaar niet zo koud geweest. Bijzonder ernstig is de situatie in Polen. Het land telt deze winter al 150 doden, van wie de helft daklozen. Polen heeft de gastoevoer naar de zware industrie beperkt om de huishoudens van warmte te kunnen blijven voorzien. In sommige plaatsen is het openbaar vervoer uitgevallen doordat brandstof bij min 31 graden was gestold.

Het koufront uit Rusland kostte dit weekeinde tientallen mensen het leven in voornamelijk Oost- en Centraal-Europa. Honderden mensen liggen in ziekenhuizen met onderkoelingsverschijnselen. Weerkundigen verwachten tot donderdag niet veel verbetering. Het blijft ijzig koud, met storm en sneeuwbuien.

In Duitsland kwamen vier mensen om door de koude. Het gaat om een oude vrouw die voor haar huis bij Leipzig uitgleed en niet meer kon opstaan, een 48-jarige man die in een weiland in Saksen-Anhalt werd gevonden, een zwerver bij Wiesbaden en een 39-jarige man die doodvroor in een buitenhuisje. In Beieren daalde het kwik al tot min 34,8 graden.

Bij Moskou, waar het meer dan 20 graden vriest, zaten gisteren twaalfduizend mensen zonder verwarming na een storing. De Russische hoofdstad telde dit weekeinde minstens acht doden. Oekraïne meldde dertig doden in het afgelopen etmaal.

In Zweden werd een door het ijs gezakte auto pas na zeven uur gevonden. De inzittenden, een echtpaar en hun zesjarige dochter, waren overleden.

In Tsjechië zijn al veertien mensen bezweken. Letland meldde twintig doden sinds woensdag. In Litouwen bezweken sinds vrijdag veertien mensen. Estland betreurt zeven doden. Roemenië (elf doden) heeft enkele havens gesloten. Kroatië sloot wegens de sterke wind wegen en bruggen af en haalde veerdiensten uit de vaart, net als Griekenland. ANP/AFP/DPA